top of page
Search
  • Writer's pictureNoora

"Hirvee hinta"


"Mikä valokuvauksessa muka maksaa?

Sen kun vähän nappia painaa!"


Lupasin jo jokin aika sitten hieman selontekoa koskien hinnoittelua, mutta on myönnettävä, että siihen liittyy niin järjetön määrä huomioon otettavaa, että riski puutteellisen tiedon jakamiseen on kohdallani varsin korkea.

On myös lisähuomioitava, että olen yhä tuore yrittäjä, jonka hinnoittelussa on myös parantamisen varaa.


Mutta täältä pesee “tiivistetty” ja suuntaa-antava omakohtainen näkemys – kiertoreittejä kulkien, tietysti.
Ensinnäkin haluan heti rehellisyyden nimissä tunnustaa, että ennen lähikosketustani yrittäjyyteen olin itse juuri se hepsankeikka, joka avoimesti kauhisteli mm. kampaamojen hintoja.


Lienee selvää, että juuri tässä hetkessä ajatteluuni liittyy rutkasti häpeää, mutta haluan häpeästä huolimatta osoittaa, että tällainen ajattelu on inhimillistä, jos ei tunne yrittäjyyden rakenteita.


Kuten lahjakas kollegani Heli Savolainen sanoo; “On hyvä muistaa että halpa hinta on AINA jonkun selkänahasta pois.” Tai ainakin jotain siihen suuntaan hän sanoi.


Kerrassaan upeasti sanottu!


Ja tästä päästäänkin sujuvasti suoraan itse aiheeseen – kulkematta enää yhdenkään lisäruudun kautta:


Ihan ensinnäkin on hyvä huomioida, että laskutettava summa ei koskaan ole se summa, joka kilahtaa yrittäjän tilille. Eikä edes yrityksen tilille, koska pelkkä rahaliikenne on maksullista.


Otetaan esimerkkinä kehokuvaus, johon kuvauksineen ja editointineen aikaa kuluu vähimmillään yhteensä 4-5h – enimmillään pari tuntia lisää.


Tässä esimerkissä ei ole huomioitu Katjan kuvausmeikki & -kampauspalvelua, mutta samaa ajattelua voi harjoittaa myös siihen, kuten mihin tahansa muuhunkin yrittämiseen.


Kehokuvauksen laskutushinta on 350 € ja tuosta laskuttamastani summasta lähtee sen siliän tien verottajalle 68 € arvonlisäverona, joka on 24 % palveluitteni arvosta.


Jos leikitään hattaraista esimerkkiunelmaa ja jäljelle jäävä osuus kilahtaisi suoraan – tai siis pakollisten eläke-, työttömyys- ja tapaturmavakuutuksien, sekä sosiaaliturvamaksujen ja aina ennakkopidätyksenkin jälkeen – nettopalkkana tililleni, olisin 4-5h ahkeroinnilla ansainnut n. 140-180 €.

Kuulostaa kohtuulliselta, jos kirsikka kakun päällä ei olisi niin jumalattoman painava ja voisin jättää huomiotta esimerkiksi seuraavat seikat:


  • Kuluva kalusto, joka kohdallani keikkuu n. 25 000 euron tietämillä (kamerat, linssit, valot, tietokoneet, puhelin ja sitä sun tätä)

  • Studion vuokra internet- sähkö- ja puhelinkuluineen

  • Kuvausrekvisiitta

  • Kirjanpito (Tästä maksan erityisen mielelläni, koska parhaat tili-ihmiset @tililaatikko)

  • Editointiohjelmistot, kuvapankit

  • Vakuutukset (kalustolle, studiolle, kuvaajalle itselleen)

  • Markkinointi = erityisesimerkkinä some, joka on yksi tärkeimmistä markkinoinnin välineistäni ja voitte vain kuvitella, kuinka paljon aktiiviseen päivittämiseen saa kulutettua elämästään aikaa

Älkäämme unohtako myöskään ammattitaitoamme; valokuvaajat – kuten muutkin yrittäjät – ovat tehneet suuren työn kyetäkseen tarjoamaan asiakkailleen jotain ainutlaatuista. Sillekin on kohtuullista antaa arvoa.

Loppukiitoksien yhteydessä toivoisin, että saisin edes yhden kaltaiseni hepsankeikan avartamaan pienyrittäjien hinnoittelumaailmaa ja lisäämään ripauksen arvostusta kotimaista intohimoa kohtaan.


Valokuvaus ei ole vain kauniita kuvia, vaan investointi itseesi. Pysähtymistä itsesi ja kehosi äärelle. Kohtaamista ja kemiaa. Kokemus, johon palata kauniiden kuvien myötä yhä uudelleen.


Kokemus on mahdollista maksaa halutessaan 1-3 osassa.


Kiitos, kun luit ajatuksiani!


<3:lla Noora


86 views

Recent Posts

See All
bottom of page